Hifihome - Al 55 jaar thuis in beeld en geluid!:

Bernhard Viane heeft de muziekmicrobe van zijn ouders te pakken gekregen. In het Sint-Lodewijkscollege groeit bij hem het ontzag voor zijn muziekleraar-dirigent Paul Hanoulle. Ook het talent van Roger Deruwe, organist van de Sint-Salvatorskatedraal, laat de jonge Viane niet onberoerd. Hij zingt in het Veremanskoor, studeert in het Nationaal Radio- en Filmtechnisch Instituut te Brussel, sticht met studiemakkers een orkestje en in de veranda van het ouderlijke huis doet hij wat radioherstellingen voor buren. Zijn hobby, muziek, laat hem niet meer los. 

1967 - Eerste winkel:

Langs de Moerkerksesteenweg 100 te Sint-Kruis start Bernhard Viane samen met zijn vrouw Yolanda Origo zijn eerste winkel. De heer Viane spitst zijn aandacht op het betere en duurdere materieel. Vanaf 1969 komt hier het merk Bowers & Wilkins bij. B&W behoort nog steeds tot hun top gamma. Hifi-home werd dan ook het tweede verkoopspunt van B&W in België. Bernhard gaf zijn winkel de naam HIFI-HOME. Een thuis voor de hifi liefhebber. Een naam die tot op heden nog steeds actueel klinkt, denk maar aan home cinema. 

 Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions

1971 - Stichter en Ontwerper van de B&W luidsprekers:

In september ’71 mocht het Hifi-Home Team de Heer JOHN BOWER begroeten stichter en ontwerper van de befaamde Engelse luidspreker "Bower & Wilkins". De heer Bower interesseerde zich voor de (naar zijn zeggen) eerlijke en spontane wijze waarop de klanten bij Hifi-Home de verschillende luidsprekermerken ter vergelijking krijgen. 

 

Artikel bezoek John Bowers aan Hifihome in Elektronica maandblad ’Radio Bulletin’

 Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions

1972 - Hifi-Home verhuist naar de Zuidzandstraat nr42.:

De winkel langs de moerkerksesteenweg werd al vlug te klein. Hierdoor verhuist de heer Viane naar een nieuwe locatie in het centrum van Brugge. Een heus Audio Visie Centrum wordt opgericht met verschillende hifi-auditoria en een gespecialiseerde TV- en Video afdeling. 

 Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions

1972 - PVBA Hifi-Home Produkties wordt opgestart.:

Uit de samenwerking met Nico Mertens, zaakvoerder van het kleinkunstteaterbureau Merlijn, produceert de Hifi-Studio platen van o.m. Gerard Vermeersch, Eric Van Neygen, Willem Vermandere, Urbanus,Red zebra enz. Als eerste productiehuis in West-Vlaanderen beschikte men over Studer multi-spoor apparatuur met dolby A en enkele jaren later schakelden men over naar de digitale PCM opnames.

 Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions

1974 - Ontwerp van de Transducer Discoluidspreker:

In Hifi-Home werden reeds tal van testen en ontwikkelingen uitgevoerd met als eindresultaat een sublieme hifi disco luidspreker die in vlaanderen een grote bekendheid zal genieten bij de on road disco, discotheken, festivals en dansscholen.
Foto’s met de ’Transducer" luidsprekers op het folkfestival van Dranouter, Jazz & Folk Festival Super Shopping straat te brugge, in de Hey Club feestzaal van bekende zanger en Dj Norbert te St-Kruis en tijdens MUD voorprogramma met de de Radio Benelux Disco show en DJ Nou Nou!

 Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions

1975 - Eerste professionele videostudio in West-Vlaanderen.:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 1975 - Eerste professionele videostudio in West-Vlaanderen.

De heer Viane ontwikkelt een tweede van zijn commerciële filosofieën. Als eerste in de regio verhuurt hij videocamera’s en maakt hij videoproducties voor bedrijven. De kleinkunstactiviteiten geraken echter op het achterplan.

1979 - Westvlaamse Video Televisie wordt gestart:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 1979 - Westvlaamse Video Televisie wordt gestart

Naar een eigen idee lanceert de heer Viane drie jaar lang WVT 2, de Westvlaamse Video Televisie. Daarmee was hij de Pioneer van de regionale televisie! Nu ontpopt Viane zich als een all-round professioneel die met zijn team elke maand, desnoods viertalig, informatieve videomagazines op cassette samenstelt en ze tot leven brengt op een 150-tal draaipunten zoals vakantiecentra, wachtzalen, diensten voor toerisme, enz, wat goed is voor een 500 tal aangesloten TV schermen. Het idee loopt na drie jaar ten einde door de economische crisis waarbij de bedrijven hun reclame budgetten sterk terugschroefden.

1983 - Professionele Broadcasting Video:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 1983 - Professionele Broadcasting Video

Viane bouwt zijn studio om naar de normen, opgelegd aan videobeelden voor het uitzenden op (Lokale) televisie. Videospecialist Viane staat met zijn t.v. -opnamestudio klaar om goede programma’s te maken die op lokale televisie kunnen concurreren met minstens 16 zenders. Hiervoor wordt de toen aanwezige platenstudio volledig omgebouwd naar een professionele video studio. 

1983 - Hifi-Home schakelt als eerste in België over naar Compact Disc.:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 1983 - Hifi-Home schakelt als eerste in België over naar Compact Disc.

De heer Viane was één van de eersten in België om de Compact Disc te promoten en te verkopen. Hij bouwt in zijn winkel een volledige CD shop met een gigantisch aanbod.

 Hifihome - Audiovisual Solutions

1986 - Plaatsgebrek en parkeerproblemen.:

Een pand die bij de aankoop een zee aan ruimte beschikbaar had, werd nu stillaan te klein voor al de aktiviteiten. Een hifizaak Hifi-Home, een CD shop en een professionele video studio. Het volledige pand zat nokvol. Stillaan werd het voor de Hifi-Home klant moeilijk om nog parking te vinden in de binnenstad. Naar service toe was dit een slechte zaak. Een nieuwe locatie drong zich op. 

1990 - Hifi-home verhuist naar de nieuwe locatie.:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 1990 - Hifi-home verhuist naar de nieuwe locatie.

Uit de reeds 23 jarige ervaring op het gebied van hifi en video, het plaatsgebrek en de parkingproblemen in de Zuidzandstraat werd een nieuw pand opgericht die aan al deze gebreken een oplossing bood. 5 luisterruimtes, een volledige private parking voor het cliënteel, een volledige videostudio met copieersysteem en audio-opname cabines.

 Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions Hifihome - Audiovisual Solutions

1995 - 1996 - Eerste Dolby Digital demonstraties.:

Uit Las Vegas werden Video-laserdiscs meegebracht om samen met een Marantz decoder het eerste Dolby Digital (echte cinema geluid) te kunnen demonstreren. Dit was toen voor veel audiofielen een echte revelatie, omdat ze voor het eerst hun spectaculaire filmgeluid konden beleven via echte hifiluidsprekers; iets wat in een bioscoopzaal moeilijk kan!

1997 - Aanmaak DVD film voor de voorstelling van de B&W Nautilus !:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 1997 - Aanmaak DVD film voor de voorstelling van de B&W Nautilus !

De DVD presentatie was gebasseerd op een rapsodi gecomponeerd door de vlaamse componist Peter Pieters van het Lemmens Instituut. Peter Pieters is zelf een overtuigd B&W liefhebber.

2003 - Bernhard laat zijn zaak over aan zijn zoon Johan Viane.:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2003 - Bernhard laat zijn zaak over aan zijn zoon Johan Viane.

In April 2003 neemt Johan Viane en zijn partner Tanja Fourie de zaak van zijn vader over. 

2004 - Johan Viane bouwt de winkel verder uit tot 7 luisterruimtes.:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2004 - Johan Viane bouwt de winkel verder uit tot 7 luisterruimtes.

Om ons aanbod nog beter voor te stellen aan onze klanten, elektriciens en architecten breiden we onze luisterruimtes uit naar 7.

2005 - Luidspreker versus piano experiment.:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2005 - Luidspreker versus piano experiment.

Hifi Home nodigde vrijdagavond 14 oktober 2005, een select publiek van klassieke muziekliefhebbers uit, voor een uniek concertexperiment en de historische uitdaging:Zou een Top Hifi installatie met SACD weergave in staat zijn om de "sprankelende live-klank" van een Steinway & Sons vleugelpiano, ernaast gesteld, te evenaren
Na een Nocturne, Etude van Chopin en de Mondscheinsonate van Beethoven, waar pianist Hans Vervenne en de luidsprekers elkaar afwisselden wisten we het: experiment geslaagd ! Want enkel de luisteraars die dichtbij één van de 3 luidsprekers zaten konden een klein verschil horen; dit had enkel te maken met het gebruik van een andere Steinwaypiano in de opname en het verschil in omgevingsakoestiek in de zaal en de opnamestudio waar de SACD’s worden opgenomen

2009 - De winkel ondergaat een grondige facelift.:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2009 - De winkel ondergaat een grondige facelift.

Door de blijvende groei en uitbreiding van het productgamma werd het tijd om de winkel volledig onder handen te nemen. De voormalige gebouwen van Videowest, die achteraan aansluiten bij Hifihome, worden volledig ingenomen. Hierdoor wordt de zaak verder naar achteren uitgebreid. Een heuse TV wand van meer dan 20 meter is één van de nieuwe blikvangers in Hifihome.

2009 - Hifihome neemt de gekende Philips zaak van Marc Lefief te Assebroek over en krijgt hierdoor ook Philips in het productaanbod.:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2009 - Hifihome neemt de gekende Philips zaak van Marc Lefief te Assebroek over en krijgt hierdoor ook Philips in het productaanbod.

Samen met de verbouwing van de winkel wordt de Philips zaak van Marc Lefief in Assebroek overgenomen. Hun vaste technieker Eric komt het Hifihome team versterken en blijft het aanspreekpunt voor de vele klanten van Marc Lefief.

2012 - Hifihome bestaat 45 jaar !:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2012 - Hifihome bestaat 45 jaar !

De website wordt volledig vernieuwd.

2013-2014 : Hifihome houdt een aantal Streaming events!:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2013-2014 : Hifihome houdt een aantal Streaming events!

De tijd was rijp om onze klanten op de hoogte te brengen van wat er tegenwoordig mogelijk was in verband met streamen van muziek.

Hifihome gaf tijdens een aantal sessies een algemene toelichting over het streamen van muziek. Naast het gekende mp3 formaat kon u kennis maken met Studio Master of High definition Audio Streaming , zelfs in multikanaals!

Iedereen was onder de indruk van de kwaliteit en van wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

2015 : Hifihome bouwt een achtste luisterruimte!:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2015 : Hifihome bouwt een achtste luisterruimte!

Het resultaat is een knusse kamer waar men in alle rust naar de betere stereo sets kan luisteren...

2015: Wij verbouwen onze High end luisterruimte om tot een ’dedicated’ B&W 800 serie luisterruimte:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2015: Wij verbouwen onze High end luisterruimte om tot een ’dedicated’ B&W 800 serie luisterruimte

Uit een UNIEK samenwerkings-project met luidsprekermerk Bower & Wilkins en studiobouwer MUTROX , werd het high-end-auditorium totaal verbouwd en heringericht voor de presentatie van de nieuwe B&W 800D3 reeks. 

2016: We creëren een B&W Loungebar demoruimte:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2016: We creëren een B&W Loungebar demoruimte

Wij transformeren een stuk van de winkel tot een loungebar waar we ook de gepaste muziekinstalatie geplaatst hebben:

 

2 x B&W AM-1 opbouwluidsprekers

2 x B&W CCM-683 inbouwluidsprekers

1 x ISW-3 inbouwsubwoofer  

gekoppeld aan B&W-Apart versterking en sonos systeem: Het resultaat is Hifi die luid kan gaan... zonder vervorming...

 

Er is nu ook meer plaats om een plan comfortabel open te leggen en alle audiovisuele wensen te bespreken. De koffie staat alvast klaar.

2017: Hifihome bestaat 50 jaar !:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2017: Hifihome bestaat 50 jaar !

We bedanken jullie alvast voor het vertrouwen!

2018: We verwelkomen Dirk in ons team!:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2018: We verwelkomen Dirk in ons team!

Om u nog beter te kunnen bedienen hebben we er vanaf heden nog een technieker/installateur bij!

2019: Eric gaat met pensioen!:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2019: Eric gaat met pensioen!

Na 35 jaar bij Lefief en 10 jaar bij ons te werken mag hij vanaf maart genieten van zijn welverdiend pensioen.

Maar de opvolging is verzekerd! Sinds enkele maanden werkt zijn broer Dirk met evenveel gedrevenheid en passie bij ons. 

2021: We vernieuwen 2 luisterruimtes op de benedenverdieping:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2021: We vernieuwen 2 luisterruimtes op de benedenverdieping

Twee van onze 5 demoruimtes voor homecinema worden volledig vernieuwd.

2022: Hifihome 55 jaar!:

Hifihome - Audiovisual Solutions - 2022: Hifihome 55 jaar!

Dit jaar bestaat hifihome 55 jaar. En met nog evenveel passie en enthousiasme staan wij klaar om jullie te bedienen!